Wijsheden die ik meeneem nu ik 22 ben

Ik heb het geluk dat ik ieder jaar op de mooiste dag – Bevrijdingsdag – jarig ben. Dit jaar was het (natuurlijk) een wat andere verjaardag dan normaal. Dit heeft mij aan het denken gezet. Nu ik 22 ben wil ik de volgende levenslessen een beetje meer in acht gaan nemen.

 1. Neem een geit, of nou ja doe hem weg.
  Ik ben het luisterboek Neem een geit van Claudia de Breij aan het luisteren en daar kom ik een aantal wijsheden tegen die ik in mijn tweeëntwintigste levensjaar zeker ter harten moet gaan nemen. Zoals de wijsheid dat je de geit weg moet doen. Wat in mijn interpretatie betekent dat bepaalde afspraken afzeggen helemaal niet zo erg is en soms juist heel veel stress kan besparen.
 2. Een beetje spontaan zijn kan geen kwaad.
  De afgelopen jaren zat mijn agenda al voor weken vol. Wat ik soms erg stressvol vond. Het zou dan ook geen kwaad kunnen als ik eens wat spontaner zou worden in het maken van afspraken in dezelfde week.
 3. Leven in het moment.
  Hiermee bedoel ik eigenlijk vooral dat een fijn moment, zomaar eens een hele fijne herinnering kan worden aan een tijd. Soms ben ik zo druk bezig met hoe mijn leven er “later” uit zal zien dat ik vergeet om te genieten van wat ik nu allemaal heb.
 4. Niet iedereen hoeft je lief te vinden.
  Natuurlijk is het fijn als anderen jou ook een leuk mens vinden. Maar hoe graag je het misschien ook zou willen, niet iedereen kan je leuk vinden.
 5. Vertrouwen geeft vertrouwen.
  Eigenlijk heeft dit veel weg van wie goed doet wie goed ontmoet. In het boek Neem een geit vertelt Claudia de Breij over dit principe en ik geloof hier eigenlijk wel in. Dit zegt natuurlijk niet dat je naïef moet zijn, maar als jij andere niet het voordeel van de twijfel kunt geven dan kun je dat ook niet van een ander verwachten.
 6. Houd een compliment niet voor je.
  Dit heb ik in de afgelopen jaren meerdere keren gelezen en toch houd ik me er nog niet echt aan. Ik zie regelmatig meiden met mega leuke kleding aan bij de appie en toch durf ik er dan niks van te zeggen. Ik wil mensen niet het gevoel geven dat ik me zomaar met hen bemoei, maar aan de andere kant weet ik dat het ook juist heel leuk kan zijn als iemand (ook als je diegene niet kent) je zomaar een compliment geeft.

Dit lijken mij wel genoeg levenslessen om rekening mee te houden het komende levensjaar ;). Wat heb jij de afgelopen tijd geleerd of gehoord waarnaar je meer zou willen leven?

Photo by Adrien Olichon on Unsplash

Delen:

3 Reacties

 1. Irene
  14 mei 2020 / 09:11

  Vooral die laatste vind ik een goeie! Ik hou me eigenlijk ook altijd in, zelfs bij mensen die ik ken maar het is inderdaad super tof als je zelf eens een complimentje krijgt dus waarom zouden we het dan zelf eens niet wat vaker doen?
  Nog gefeliciteerd met je verjaardag trouwens!

 2. 14 mei 2020 / 13:31

  Dat vind ik een hele goeie: niet iedereen hoeft je leuk te vinden. En hier maakte ik mezelf altijd enorm druk om tot 2 jaar geleden.

 3. 14 mei 2020 / 14:15

  Er is niks leukers dan mensen een compliment geven, hierdoor krijg jezelf ook een enorme positief gevoel.. love it! En leven in het moment is ook een hele goeie, genieten van de simpele dingen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: