Het leven als driejarige pabostudent

Een jaar geleden stopte ik met de opleiding Communicatie en Multimediadesign op de Hogeschool Utrecht. Ik was op dat moment begonnen aan mijn derde jaar, of nou ja.. Aan herkansingen van vakken die ik in het jaar ervoor niet had gehaald. Als je mij aan het einde van de vakantie had vertelt dat ik maar 6 weken zou gaan studeren had ik je absoluut voor gek verklaard. Maar nu een jaar later ben ik in de hectiek van de volgende opleiding gerold: dat van de driejarige pabo op de Marnix Academie.

Wat de Marnix zegt over de opleiding
Op de website van de Marnix Academie staat dat de driejarige pabo een ándere pabo is, voor studenten met vwo-denkniveau. Je leert om een goede leraar basisonderwijs te worden en daarnaast hoe je onderzoek doet en onderwijs ontwerpt. Daarnaast benoemen ze dat de driejarige pabo niet een gecomprimeerde versie van de reguliere pabo is, maar dat het inhoudelijk anders is opgebouwd. Naast onderzoek doen bezoek je ook lezingen of congressen.
Iedere week loop je twee dagen stage op een basisschool, je werkt hier aan onderzoeksopdrachten en staat natuurlijk ook voor de klas.

Wat ik tot nu toe vind van de opleiding
Om maar even met de deur in huis te vallen: ik heb het énorm naar mijn zin op de pabo. Het past ontzettend goed bij mij, dus ik ben mega blij dat ik de stap heb durven nemen om te stoppen met mijn vorige opleiding. Ik ben er echter nog niet helemaal over uit wat ik ervan vind dat ik heb besloten om de opleiding in drie jaar te doen. Het is écht enorm wennen om weer volle dagen te studeren en nog lang niet klaar te zijn als je thuis komt. Het is natuurlijk op iedere opleiding wennen, maar het feit dat de opleiding drie jaar duurt betekent ook dat je van maandag tot en met vrijdag van half 9 tot 5 colleges of stage hebt. Daarna moet je nog de colleges én je stage voorbereiden. Kortom het is écht heel erg druk.

Dit is ongeveer hoe een gemiddelde beeldende vorming les eruit ziet!

Zoals ik al zei staat er op de website dat de driejarige pabo geen gecomprimeerde versie van de reguliere pabo is. Dat is gedeeltelijk wel waar. Sommige vakken heb je zowel op de reguliere pabo als op de driejarige pabo, maar die vakken heb je dan wél korter of gecombineerd met andere vakken (bijvoorbeeld aardrijkskunde en geschiedenis). De docenten gaan vlot door de stof heen, maar in deze vakken zit niet zoveel uitdaging dus het is goed te doen!
Wat anders is op de driejarige pabo is het feit dat je werkt in ‘research en design ateliers’. Om je iets meer een indruk te geven: in het eerste blok volg je het atelier kijken naar kinderen. Dit vak bestaat uit een tentamen (stampen tot je de stof beheerst) en uit een onderzoeksverslag en dat laatste is waar het leuk wordt. Het verslag bestaat uit twee delen. Het eerste deel bestaat is een literatuuronderzoek waarmee je vervolgens zelf een wetenschappelijk artikel moet schrijven en het tweede deel is het observeren van kinderen en deze observaties koppelen aan de theorie. Hier vind ik echt uitdaging in en maakt de opleiding echt leuk.

Dus even concreet wat ik er tot nu toe van vind: heel erg leuk en heel erg hard werken. Ik ben nog opzoek naar een balans tussen het studeren en ook nog leuke dingen doen. Ik voel redelijk veel druk om het goed te doen op de opleiding. Ik wil mezelf bewijzen dat ik dit kan en wil ook het liefst gelijk mijn propedeuse in het eerste jaar halen.
Ik ben blij dat ik voor de Marnix Academie heb gekozen, omdat ik de docenten écht heel erg goed vind en ook de faciliteiten zijn goed geregeld. Zo is het duidelijk bij wie je moet zijn als je vragen hebt, is er een mediatheek beschikbaar met een heleboel boeken (zowel voor in de stage als voor de studie zelf) en is er veel keus in de kantine. Daarnaast heb ik ook een leuke klas, wat niet zo super veel met de Marnix te maken heeft maar wel heel fijn is.

De stage
Een groot deel van de opleiding is de stage! Dit vind ik het grootste plus- én het grootste minpunt. Door de stage heb je namelijk geen enkele dag in de week vrij.  Dat vind ik echt heel pittig, omdat het hierdoor als fulltime werken en dan nog een beetje voelt. Maar het is ook echt het allergrootste pluspunt. Doordat je twee dagen in de week op je stageschool te vinden bent rol je een stuk makkelijker in het hele schoolsysteem, ben je sneller gewend aan je stageklas en voel je je ook echt een beetje onderdeel van het team. Dingen die de eerste dag niet zo goed gaan kun je de tweede dag gelijk proberen te verbeteren, waardoor je sneller vooruitgang merkt in je eigen kunnen.
Doordat je op de pabo al na 4 weken stage hebt is het een super praktische opleiding. Wat je leert kun je gelijk herkennen of toepassen in de praktijk en dat is echt het allerleukste aan leren. Kortom over de stage ben ik écht super enthousiast. Mijn stageschool past super goed bij mij, het liefst zou ik niet meer weg gaan haha!

Ik kan echt niet wachten tot ik over 3 jaar (hopelijk) klaar ben met de opleiding en zelf aan de slag kan gaan als échte juf! Mocht je zelf geïnteresseerd zijn in deze opleiding twijfel dan niet om je vragen aan mij te stellen. Er is nogal een groot lerarentekort op komst, dus je bent van harte welkom ;).

Liefs,
Marielle

Delen:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: